WAK 2013

8846260550_8ee97f4e53_zOok in 2013 coördineerde SAKA de WAK voor Amsterdam, die hier plaatsvond van 25 mei t/m 2 juni. Anders dan voorheen stond WAK niet voor Week v/d AmateurKunst, maar voor Week v/d Amsterdamse Kunstenaars. Dit laatste omdat we gemerkt hebben dat veel kunstenaars in onze doelgroep zich niet aangesproken voelen als zij als ‘amateur’ worden aangeduid.

Er gebeurde weer veel in de stad. Om maar wat voorbeelden te noemen: de voorstelling ‘De Engel van Nieuw-West’, gemaakt door Andreas Bachmair en Anne Rooschüz samen met buurtbewoners; de open dag van De Zondagsschilders in hun inspirerende ateliers op de Geldersekade; het pianospel van muziekschool-leerlinge Anna Tan in de hal van de centrale OBA; het optreden van Accordeonvereniging Musica in de Meervaart; de modeshow van het label Karel & Kees op de NDSM-werf; het AcA theaterfestival in het Polanentheater…

SAKA had dit jaar voor het eerst een eigen podium: PopUpPodium Het Werkteater. Hier werd gedanst, gezongen, gespeeld, nieuwe theaterteksten en poetry voorgedragen en horror films, gemaakt door amateurs, vertoond. En op 28 mei vond er de conferentie Kunst, Passie en Professie plaats, tijdens welke Bahram Sadeghi met panelleden en de zaal sprak over het belang van amateurkunst, voorwaarden waaronder deze het beste gedijt, samenwerking met professionals en de rol die SAKA kan of zou moeten spelen.

De WAK 2013 is voorbij; de kunstenaars gaan door! Zo’n week laat weer zien hoeveel Amsterdammers met passie en inzet mooie, inspirerende en soms ook minder goed gelukte ‘dingen’ maken.